Stjärnkock lyfter patientmaten på SÖS

Södersjukhuset har höga ambitioner för patientmåltiderna. I höstas bestämde man sig för att inrätta ett eget tillagningskök, och nu har man inlett ett samarbete med välkände kocken Markus Aujalay för att kunna erbjuda patienterna mat som ger en känsla av hemlagat, med stor valfrihet mellan olika rätter och flexibla mattider.

På den här filmen berättar Markus Aujalay om sina tankar kring patientmaten:

En del av inspirationen till måltidsarbetet kommer från den studieresa till Danmark och Skåne som produktionsutskottet gjorde i höstas. Där deltog även en representant från Södersjukhuset. Det är roligt att se att det kunskapsutbyte som gjordes där kan komma till nytta för patienterna på SÖS.

Det är också roligt att Södersjukhuset inte bara nöjer sig med bra mat till sina egna patienter. Nu utmanar SÖS nämligen övriga sjukhuskök i Sverige om bästa patientmaten 2015. Det ska bli kul att se om någon vågar anta den utmaningen!

Södersjukhuset berättar själva om sin nya matsatsning här och här. DN skriver om det här och här. Södersjukhuset anordnar även ett seminarium i Almedalen om patientmaten, läs här.

5 comments

 1. Pingback: Stjärnmenyer på Södersjukhuset | Rydbergs recept – för liberal landstingspolitik Birgitta Rydbergs blogg
 2. Pingback: Södersjukhusets patientmat får ett lyft med hjälp av en stjärnkock
 3. bograhn

  Idag är det bara de allra sjukaste som får en sängplats på sjukhusen. Det gäller de fysiskt och psykiskt sjuka. Jag tror knappast de är så matglada i sin situation. Det verkar som om hela denna debatt om mat på sjukhus ligger på ett plan som svävar en bit över verkligheten. Jag har legat på sjukhus i 2 år av mitt vuxna liv och en sak kan jag säga och det är att jag inte upplevt nåt fel på maten och att det ofta saknades matlust.

  • Anna Starbrink

   Hej!
   Det är förstås bra att du inte upplevt några problem med maten under dina sjukhusvistelser. Tyvärr har många andra en helt annan upplevlse. Jag menar att vi måste uppvärdera maten i vården därför att den spelar stor roll för människors hälsa. Idag vet vi att många, framförallt äldre, lider av undernäring eller är i riskzonen för undernäring. För dem spelar måltiderna på sjukhusen en stor roll. Kanske har frågan en lägre dignitet i för de patienter som ligger inne bara någon enstaka dag? Jag menar dock att vården bör se till att alla patineter kan få en positv måltidsupplevelse.
   Det är dessutom så att Södersjukhuset, som räknat på kostnaderna för olika alternativa lösningar för mat och måltider på sjukhuset har kommit fram till att det inte blir dyrare att ha ett eget kök och laga bra måltider där än att handla upp portionsförpackade måltider som levereras klara att värma på på sjukhuset.

 4. Pingback: Stjärnkock funderar kring maten på Södersjukhuset | Hans Åberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s